Kış İçin Hazırlıklar, Kuru Dolmalıklar
Önce patlıcan kurularını asıl yaptığımı anlatayım. Her işin bir inceliği var. Patlıcanları oyduktan sonra su dolu bir leğen veya kovanın içine patlıcanları koyup üzerine bir ağırlık bastırın. Bu şekilde 1 saat beklesin. Daha sonra sudan çıkarıp ipe dizin. Suya giren patlıcanlar hem kararmıyor, acısı varsa acısını veriyor. Hem de ağızları kabak gibi açılıyor. Patlıcanları dizerken çok sıkışık olmamasına dikkat edin ki, çabuk kurusunlar ve çürümesinler.
Bunlarda kabak kurularım. Pazarda ben kocaman kabakları seçerken, diğer kabak alan kadınlar bana bakıyorlardı. Sanırım sebze seçmeyi bilmediğimi bu yüzden büyükleri aldığımı düşündüler .Onlara bu kabakları dolmalık olarak kurutacağımı söyleyince şaşırdılar. Buralarda neredeyse hiç bilinmiyor. Fakat bizim evde en çok sevilen dolmalıklardan biridir.
İri kabakları soyun. Çok ince olmayacak şekilde oyun. İpe dizip çok az güneş gören havadar bir yere asın.
Acı biberlerim. Bu biberleri patates kızarttığınızda bir kaç tane kızartarak kullanabilir, yediğiniz yemeğin üzerine dövüp katabilir veya yemekler pişerken bütün bütün ekleyebilirsiniz. Haşlanıp hafif soteledikten sonra sarımsaklı yoğurta da güzel oluyor.
İşte bunlarda benim dolmalık salatalıklarım. Salatalıkların en irilerinden seçip aynı kabakta olduğu gibi oyup kurutun. Malatya’da eski toprak kadınlar salatalığın soyulan kabuklarını atmaz, küçük küçük doğrayıp kuruturlarmış. Bu kabukları kışın bulgur pilavının içine katarlarmış. O annelerin değerlendirme hususundaki azmi, şimdi ki gençlerde yok maalesef… Salatalığı kurutmadan, taze olarakta dolma gibi pişirebilirsiniz. Neşe (kınalıkız) yapacaktı unutmadım
DONDURUCUYA NELER KOYABİLİRİZ?
Canlarım ben bu yıl dondurucuya fazla bir şey koymadım. Koyduklarımı da çok az miktarlarda ayarladım. Dondurucunun tıka basa dolu olması açıkçası beni rahatsız ediyor. Bu yüzden sebzeleri daha çok mevsiminde tüketelim. Aşırıya kaçmayalım. Bezelye, barbunya ve bamyayı pişirmeden koydum. Bu yıl hiç fasulye, patlıcan yapmadım. Ama yapmak isteyenlere kısacık anlatayım.
Dondurucuya taze fasulye nasıl konulur?
Domatesleri doğrayıp hiç yağ eklemeden tencerede sulanana kadar pişirin. Üzerine doğranmış fasulyeleri ekleyip sararana kadar pişirin. soyuğunca poşetlere yerleştirin. Ben yağ ve tuz koymuyorum.
Dondurucuya bamya nasıl konulur?
Ben bamyayı yıkayıp ayıkladım. Çiğden dondurdum. Bu şekilde yemeği de olur, kızartması da. Ama isterseniz aynı fasulye gibi pişirip dondurabilirsiniz.
Dondurucuya biber nasıl konulur?
Ben dondurucuya hiç dolmalık biber koymadım. Çünkü kışın kuru dolmalıkları seviyoruz. Sadece yemeklere katmak için küçük doğranmış biberleri hiç pişirmeden saklıyorum. Bir poşet doğranmış biber bana kış boyu yetiyor.
Başka neler yapılabilir?
Kırmızı biberleri közleyip kışın salata olarak saklayabilirsiniz. Domatesi eğer konserve yapmıyorsanız azıcık pişirip dondurabilirsiniz. Bunun haricinde dolabınıza fazla yığıntı yapmanızı tavsiye etmem. Her mevsimin kendine has sebze ve meyvesi oluyor. Dolaba koyduklarımızı da tüketebileceğimiz kadar ayarlayalım.
Benim şimdilik aklıma gelenler bu kadar. Sizler neler yaptınız? Farklı olarak kuruttuklarınızı veya dolaba kaldırdıklarınızı yazabilirseniz özellikle tecrübesiz hanımlara çok faydalı olacaktır.
Bahşettiği tüm nimetler için Rabbimize hamd olsun. Allah bu nimetlerin karşısında bizi şükürsüz, secdesiz bırakmasın. (Amin)