Kimyasal Kullanmadan Doğal Temizlik
Temizlikte zehirli kimyasalları kullanmayarak doğal temizlik ürünleri ile temizlik yapabilirsiniz. Toksik içermeyen doğal temizlik ürünleri sağlığa zarar vermediği gibi bütçenize katkı sağlar. Bazı televizyon reklamlarında çok sık duyduğumuz bahar esintili oda spreyleri ile odamıza baharın geleceğini söyler. Gerçekte, bu tür hazır temizlik ev ürünleri ve kimyasalların, bahar meltemleri ve kır çiçekleri ile ilgisi yoktur. Aynı zamanda içerdiklerinden dolayı tehlikelidirler.
Oda parfümleri
Oda parfümlerinde cilt tahrişine neden olan fenol ve kanserojen madde içeren formaldehit yer alır, hafif reaksiyonlardan ağır kurdeşen rahatsızlıklara yol açabilir. Fenol ayrıca kasılmalara, komaya ve dolaşım çöküşü gibi ciddi reaksiyonlara yol açabilir. Kimyasal bazlı oda parfümleri oldukça zehir içerir.
Alternatifler
-Ocakta kendi hava spreyinizi pişirin. Düşük ısı kullanın ve yanmaması için sık sık kontrol edin.
-İki limonu dörde ayırın sonra soğuk su ile karıştırın.
-Berrak bir etki için 4 fincan soğuk suya 6 taze nane dalı ekleyin.
Çamaşır suyu
Çamaşır suyu güçlü bir aşındırıcıdır. Deriyi, gözleri ve solunum yollarını yakabilir. Çamaşır suyunun sindirimi ödem, kusma ve komaya neden olabilir. Çamaşır suyu ve amonyak ya da asidik temizleyiciler tehlikeli gazlar üretirler. Çamaşır suyu çok fazla temizlik ve çamaşır yıkama ürünlerinde kullanılan maddedir, tehlikesini düşündüğünüzde artık kullanmamayı tercih edebilirsiniz.
Alternatifler
-Çamaşırları beyazlatmak ve lekeleri çıkarmak için, hidrojen peroksit deneyin. Kan lekelerine birebirdir.
-Mürekkep lekeleri için süt kulanın. Bir gece sütü emmesi için kullanın daha sonra yıkayın.
-Bor çamaşır suyu ya da kimyasal içeren leke çıkarıcılardan daha az toksin içerir.
Kalıp ve küf sökücüler
Bu ürünler çamaşır suyu ve kimyasallar içerir. Deriyi ve gözleri yakan aşındırıcı madde olan sodyum hipoklorit ve yüksek toksin kimyasalı ve kanserojen olduğu bilinen formaldehit bunlardandır.
Alternatifler
-Küfü çıkarmak için 2 çay kaşığı çay ağacı yağını ve 2 fincan suyu karıştırın ve sprey haline getirin. Küf üzerine püskürtün ve durulama yapmayın. Koku birkaç gün kalacaktır. Kıyafetlerde de uygulayabilirsiniz, biraz beklettikten sonra kıyafetinizi yıkayın. Çay ağacı yağının geçmesi için birkaç gün beklemeniz gerekebilir.
-Gözeneksiz yıkanabilir ürünler için sirke deneyin.
Evde Deneyebilecekleriniz
-Bulaşık sabunu ve kabartma tozu kullanarak kendi yumuşak fırçalama bezinizi oluşturun.
-Çöp dışarıya kötü bir koku veriyorsa buz küplerini deneyin. Narenciye de kullanılabilir. Diğer bir çözüm 1 fincan kabartma tozunu gece boyunca bırakmaktır.
-Eğer evde birinin toza alerjisi varsa, halınız için bir ürün almayın. Siyah çay tozu öldürür. Normal bir çay yapın ve soğumaya bırakın. Sprey kutusuna doldurun ve halıya sıkın, ama leke olmaması için kontrol edin. Ayrıca çay, sünger bir paspas ile de kullanılabilir.
-Eğer çeyrek fincan sirke, 2 fincan su ve yarım çay kaşığı karışımını kullanırsanız pencereler ve aynalar ışıltılı olacaktır.
-Temiz tuvalet ve sert lekeler için boraks tozunu kullanın.
Drenaj temizleyici
Temizleyiciler ortak olarak beyazlatıcı, hidrolik asit ve trikloroetan içerirler. Bu kimyasallar göz ve deri tahrişi için tehlikelidirler. Alkali yutulduğu zaman yemek borusunda ve mide de hasara neden olur. Hidroklorik asit ve trikloretan karaciğer ile böbreklere zarar verebilir.
Alternatifler
-1 fincan kabartma tozunu dökün ve 3 fincan kaynar su ekleyin. Hala tıkalı ise 1 fincan sirke ekleyin. Kabartma tozundan sonra sirke kullanmak işe yarar. İkisi karıştığı zaman drenaj dışında bir köpük belirir.
Mobilya cilası
Fenol, nitrobenzen ve petrol onlarsız yapamadığımız kimyasallardandır. Mobilya cilası bu kimyasalları yüksek oranda ve toksin olarak içerir.
Alternatifler
-Yumuşak bir bez, mayonez ile ovalamak mobilyalara parlaklık verir.
-Soğumuş çay da mobilyalarda kullanılabilir. Çayı toz bezi ile ovalayarak kullanın.
Fırın temizleyici
Fırın temizleyiciler kostik kimyasallara sahiptir ve göz ile ten yakıcıdır. Yutulduğunda ciddi zararlar verir.
Alternatifler
-Kabartma tozu ve biraz sıcak su karıştırın koyu kıvamda macun elde edin. Kirli noktalara sürün. Temizleyin. Kiri silmeden önce 1 gece bırakın.
Ticari temizleyiciler kullanıldığında, az kullanmaya çalışın ve uyarıları dikkate alın. Etiketlerin “Zehir” ya da”Tehlike” yazması en tehlikelidir olandır. Etiketlerinde “Uyarı” ya da “Dikkat” yazması tehlikeli ve kullanım özellikleri dikkate alınmalıdır.